Romania a inregistrat cea mai mare scumpire la benzina din Uniunea Europeana din ianuarie 2009 pana in prezent, dupa Grecia. Iar preturile continua sa urce, companiile petroliere anuntand zilele acestea noi majorari.
"Nu trebuie vreo stiinta ca sa explici de ce am avut cea mai mare crestere dupa Grecia. E chestie de previziune", a spus Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari.
"Marii producatori n-au niciun criteriu cand majoreaza preturile, in afara de asigurarea castigului. Nu se tin de ce se intampla pe piata mondiala. Scumpesc cand vor ei", a adaugat Tache.
El a explicat ca benzinarii particulari sunt cam "in aceeasi oala" cu populatia, intrucat cumpara carburanti de la marii producatori pentru a-i revinde. "Ne-au strans de gat marii producatori. Avem o marja aproape de limita existentei. In 1995, eram 486 de benzinarii particulare si acum suntem abia 290", a mai spus Ion Tache.
Reprezentantul benzinarilor particulari considera ca nu e firesc sa se produca asemenea scumpiri. "De cele mai multe ori, motivele legate de accize si altele nu sunt justificate. Motivatia reala este aceea de a castiga enorm pe spinarea consumatorului roman", a conchis acesta.
Pe de alta parte, Constantin Tampiza, reprezentant al Lukoil Romania, a justificat aceasta scumpire prin cresterea accizelor, a TVA-ului, devalorizarea monedei nationale, inflatie si o serie de alti factori.
"De ce am ridicat TVA?", a intrebat Tampiza, precizand ca in Romania pretul de baza al benzinei este totusi cel mai mic din UE.
El a mai spus ca in Romania costurile de operare ale companiilor de profil sunt mari, comparativ cu alte tari ca Bulgaria.
Pretul benzinei a crescut in Romania cu 93% din ianuarie 2009 pana in prezent, marcand cel mai mare avans din UE, dupa cel din Grecia, de 109%. In acelasi tim