Sentința șerpească din cazul Dinel Staicu a umplut de uimire sistemul judiciar și de admirație sistemul penitenciar.
"Ceea ce pot să vă spun este că Justiţia are nevoie de respectul tuturor pentru ca ea să aducă societăţii ceea ce societatea îşi doreşte de la Justiţie. În lipsa unui comportament adecvat faţă de actul de justiţie, nu putem vorbi despre o justiţie independentă". Aceste vorbe pline de înţelepciune aparţin proaspetei preşedinte a Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Ghica, şi le-a ciripit după ce a fost întrebată despre modul scandalos în care Giovani Becali s-a adresat unui complet de judecată.
Asta se întâmpla mercuri şi era încă prea devreme ca Alina Ghica să fie întrebată de ceea ce făceau, exact în aceeaşi zi, trei dintre colegele sale: judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Liliana Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă pronunţau o sentinţă şerpească, care a umplut de uimire sistemul judiciar și de admirație sistemul penitenciar.
Unul dintre cei mai rapace devalizatori ai României era făcut scăpat, dintr-un condei judecătoresc, de cei şapte ani de puşcărie la care aceeaşi instanţă îl condamnase cu câteva luni în urmă. Încă nu avem motivarea celor trei judecătoare, ca să putem diseca în detaliu modul în care au gândit, dar din ce ştim până acum putem vedea schiţa unui excelent şperaclu, cu ajutorul căruia care oricine poate ieşi din puşcărie dacă îl pune la îndemâna unor judecători care îi ştiu modul de întrebuinţare.
Aşadar Dinel Staicu primeşte şapte ani de puşcărie pentru devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor, sentinţă definitivă şi irevocabilă. Dosar greu, dosar stufos, în interiorul căruia, pentru una dintre fapte, procurorii dispun la un moment dat neînceperea urmăririi penale (NUP). Altcineva, parte în dosar, contestă NUP-ul procurorilor în înstanţele din Craiova, care resping definitiv această contes