Un grup de tineri antreprenori eleni a avut nevoie de zece luni, nenumărate avize, radiografii toracice şi probe de coprocultură din partea tuturor acţionarilor companiei pentru a deschide un magazin online. Disperaţi, s-au înreptat spre export şi au primit aprobarea de a vinde pe piaţa din SUA în 24 de ore.
Majoritatea magazinelor online încep să funcţioneze după aprobarea drepturilor asupra brandului, întrucât perioada de avizare este atât de lungă din cauza birocraţiei încât este imposibil să susţii cheltuielile operaţionale, precum plata chiriei pentru sediul obligatoriu, fără să faci vânzări", spune Fotis Antonopoulos, cofondator al Oliveshop.com, site care comercializează produse pe bază de ulei de măsline, mai ales în străinătate.
Antonopoulos şi partenerii acestuia au adunat avize de la fisc, Camera de Industrie şi Comerţ din Atena, autoritţile pentru servicii publice, biroul de inspecţie sanitară, pompieri şi bănci, potrivit cotidianului „Kathimerini". Autorităţile sanitare le-au transmis că toţi acţionarii companiei vor trebui să pună la dispoziţie radiografii toracice şi incredibila cerere de a aduce probe de coprocultură (materii fecale).
După obţinerea aprobărilor, a apărut problema legată de confirmarea informaţiilor pentru clienţii care plătesc prin card, scrie „Kathimerini". Discuţiile cu o bancă elenă au condus în final la cererea acesteia ca tot site-ul să fie în greacă, inclusiv numele produselor.
„Ne-au ignorat complet, oricât le explicam că produsele noastre sunt destinate pieţelor străine şi totul trebuie să fie scris şi în engleză", a spus Antonopoulos.
Salvarea a venit din America
Într-un final, Antonopoulos şi partenerii săi au decis să folosească sisteme străine de transfer de bani, precum PayPal, şi să renunţe la banca elenă cu care negociau de trei luni.
Antreprenori