În decurs de un an, trei nume s-au perindat la conducerea Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
După ultimul a venit şi potopul: Comisia Europeană a decis să amâne termenul de plată pentru cererile în curs din acest program de finanţare. Tot Comisia va decide reluarea acordării de finanţare pentru noile proiecte aprobate "de îndată ce Autoritatea română de audit confirmă că deficienţele au fost remediate".
România mai fusese ameninţată cu retragerea fondurilor, pe motiv că nu au fost accesate, dar niciodată ameninţarea nu a fost pusă în practică. Acum, când Guvernul se grăbeşte să pună mâna pe cât mai mulţi bani din cele 30 de miliarde de euro alocate României până în 2013, de la Bruxelles vine un ordin de suspendare pentru un motiv care nu trebuia să existe: deficienţe majore ale sistemului de management şi control al POSDRU, referitoare la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.
Resursele umane (capitalul uman) reprezintă principala avuţie a unei ţări aflate în (curs de) dezvoltare, cum este România. Astfel, interesul pentru dezvoltarea acestei resurse este justificat prin numărul de proiecte aprobate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (aproximativ o treime din cele depuse, în fiecare an): 2.434 din 8.265 de cereri de finanţare formulate în 2010 (3,43 mld. euro), faţă de 1.691 din 5.250 de cereri înregistrate cu un an înainte (finanţările însumând 3 mld. euro). Este unul sau poate chiar cel mai complex dintre programele europene, dat fiind că există o concurenţă zdrobitoare din partea altor state care au atras ca un magnet o mare parte din forţa de muncă - mai mult de o zecime din totalul populaţiei, conform primelor date ale recensă