Sunt uşor de procurat şi costă o nimica toată... Însă, în ciuda acestui lucru, nu sunt un aliment deloc „ieftin“ ci, din contră, unul deosebit de valoros din punct de vedere terapeutic.
Obţinute din coaja bobului de grâu, tărâţele sunt o sursă excelentă de vitamine, în special cele din complexul B (B1, B2, B5, B6 şi B12), de minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu şi mangan) şi de fibre vegetale. În plus, ele au un conţinut bogat în glucide, în enzime, în acizi nucleici şi în proteine.
Cura cu tărâţe de grâu trebuie urmată în medie două luni, timp în care se iau zilnic câte una-două linguriţe de tărâţe măcinate. Ele pot fi consumate ca atare ori amestecate cu apă, cu miere, cu ceai, cu lapte, cu supă sau cu alte lichide. Condiţia este ca acestea să nu fie fierbinţi (peste 30 de grade Celsius), pentru a nu distruge vitaminele.
Oricine poate urma o astfel de terapie, chiar şi copiii, pentru că există un risc minim de apariţie a efectelor secundare. Este indicată în special în caz de anemie, de probleme digestive, de litiază biliară, de probleme cardiovasculare sau de afecţiuni reumatice.
Un aliat în lupta cu obezitatea
Datorită conţinutului ridicat de fibre vegetale, tărâţele de grâu induc rapid senzaţia de saţietate, fiindu-le un aliat de nădejde celor care doresc să scape de kilogramele în plus. Fitoterapeuţii recomandă cura de slăbire cu tărâţe de grâu, deoarece nu prezintă riscuri, nu creează dependenţă, iar rezultatele se menţin pe termen lung. Cura presupune administrarea zilnică a câte două linguriţe de pulbere de tărâţe, de cinci ori pe zi, înainte de mese, timp de două săptămâni.
Cura poate fi continuată timp de încă 15 zile, dar de data aceasta, tărâţele trebuie luate doar de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. După administrarea tărâţelor este bine să se bea câte o cană de ceai verde