La summit-ul G20, care are loc in acest sfarsit de saptamna, europenii spera la un ajutor de la FMI, acesta ar putea fi blocat de tarile din afara batranului continent. Sursa imagine: usatoday.com
Mai exact, ministrii de Finante din G20 se intalnesc in Mexic pentru a stabili daca FMI ar trebui sa-si dubleze capacitatea de imprumut, la un trilion de dolari.
Oficialii din afara Europei vor cere statelor membre din zona euro sa puna la dispozitie mai multe resurse proprii, pentru a se putea proteja mai bine de eventualele pericole, cum ar fi cresterea dobanzilor la obligatiunile spaniole sau italienesti.
Subsecretarul de stat american pentru Afaceri Internationale, Lael Brainard, a precizat ca aceste tari ar trebui sa arate ca sunt dispuse sa protejeze zona euro.
Faptul ca pietele financiare s-au stabilizat ar putea da impresia gresita liderilor europeni ca nu ar trebui sa actioneze urgent pentru a rezolva criza.
In plus, imprumuturile ieftine date de Banca Centrala Europeana au redus presiunea pusa pe Italia si Spania.
In aceste conditii, unii liderii politici sunt ingrijorati ca Europa va face niste pasi gresiti in urmatoarea perioada, care ar duce la accentuarea crizei.
Statele europene vor discuta in martie despre unirea celor doua fonduri de salvare, Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF) si Mecanismul European de Stabilitate (MES) intr-unul singur.
Impreuna, acestea ar avea o capacitate de 993 de miliarde de dolari, suma ce ar asigura sprijinul financiar de care are nevoie blocul monetar.
Insa cea mai mare economie din zona euro, Germania, s-a opus unirii lor.
Tot in martie, liderii europeni vor stabili cu cate resurse vor contribui, iar ulterior parlamentele lor trebuie sa voteze daca aproba planul de salvare al Greciei.
Astfel, FMI nu poate incepe sa stranga noi fonduri decat din aprilie, sau