Acuzaţii de corupţie şi obiceiuri sexuale dubioase întregesc biografia fostului premier italian
Tribunalul din Milano a decis astăzi că faptele de corupere a unui martor, de care era acuzat fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi, s-au prescris.
Berlusconi a fost acuzat, în anii ‘90, că a mituit, cu suma de 600.000 de euro, un avocat englez, David Mills, pentru ca acesta să depună mărturie în favoarea sa. Decizia în acest scandal care a zguduit Italia este doar o ultimă notă de subsol în lungul şir de acuzaţii de corupţie şi imoralitate care au însoţit cariera omului politic. Ziarul britanic „The Guardian” a făcut doar o scurtă selecţie dintre acestea.
1990 – Berlusconi a fost găsit vinovat că a minţit în instanţă cu privire la faptul că era membru al lojei masonice subversive Propaganada 2. Condamnarea a fost însă anulată prin amnistie, una dintre cele două de care a beneficiat, de altfel.
1995 – Guvernul său care a durat opt luni cade, după ce este părăsit de aliatul său, Umberto Bossi. Pentru mulţi, „este sfârşitul unui experiment politic demn de un roman”, scrie ziarul britanic „The Guardian”. Berlusconi se întoarce la putere în 2001.
1998 – Primeşte o pedeapsă de doi ani şi nouă luni pentru că ar fi mituit inspectorii fiscali care îi investigau firma. Condamnarea a fost anulată, pentru că fapta s-a prescris. Astfel Berlusconi scapă de alte cinci procese, scriu jurnaliştii britanici.
2002 – Este achitat, în urma unei legi date de propriul guvern, de acuzaţiile că ar fi măsluit datele contabile ale uneia dintre firmele sale.
2004 – Preşedintele Carlo Azeglio Ciampi refuză să semneze o propunere de lege care slăbea independenţa sistemului juridic.
2007 – Încep scandalurile sexuale. Apare „Haremul lui Berlusconi”, un articol din revista „Oggi”, plin de fotografii cu primul ministru întreţinându-se cu mai multe tinere frum