In septembrie 2011 a fost publicata o veste incredibila: descoperirea neutrinilor mai rapizi ca lumina! Se pare insa ca lucrurile nu stau chiar asa - a fost recent descoperita o posibila eroare experimentala care ii aduc pe netrini... inapoi la normalitate.
Netrinii mai rapizi ca lumina era rezultatul obtinut de experimentul OPERA, care a masurat viteza netrinilor de tip mounic care erau emisi la CERN, Geneva si, dupa circa 730 de kilometri erau masurati la laboratorul subteran de la Gran Sasso din Italia.
Experimentul OPERA a masurat, se sustinea, o viteza a acestor neutrini mai mare ca cea a luminii. Netrinii ajungeau de la Geneva la Gran Sasso cu circa 60 de nanosecunde (1 nanoseconda este a miliarda parte dintr-o secunda) mai repede decat ar fi ajuns lumina. Multi au sustinut ca acest lucru este o revolutie - teoria relativitatii a lui Einstein sustinea ca nimic nu poate calatori cu viteze mai mari ca cea a luminii!
Scepticii erau de parere ca pe undeva a fost facuta o eroare experimentala.
Zilele acestea circula o serie de vesti legate de descoperirea unei erori experimentale - o conexiune in fibra optica dintre receptorul GPS si calculator. Aceasta conexiune defectuoasa ar fi avut ca rezultat o masuratoare gresita a timpilor. Faimoasele 60 de nanosecunde ar fi rezultatul acestei eroari. Acest rezultat a fost descoperit chiar de catre grupul OPERA, condus de Antonio Ereditato - cei care in urma cu cateva luni au dat publicitatii rezultatul neutrinilor super-rapizi.
Ereditato nu este insa convins ca acest gen de eroare - conexiunea cu probleme - a avut loc si in timpul masuratorilor neutrinilor. Sunt necesare o serie intreaga de teste si masuratori, care sa ajute la clarificarea situatiei.
Sursa Cătălina Oana Curceanu este prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nuc