Peste satul vrâncean devenit simbol al inundaţiilor din 2005, zăpezile care au acoperit judeţul în februarie au readus frica de ape şi amintirile despre tragedie. Sursa: VLAD STĂNESCUSursa: VLAD STĂNESCUSursa: VLAD STĂNESCUSursa: VLAD STĂNESCUSursa: VLAD STĂNESCU
1 /.
Pentru a nu intra în sfera speculaţiilor, trebuie de la bun început punctat că săteanul Liviu e extrem de glumeţ cu vecina lui din Vadu Roşca doar pentru că sunt rude. Altfel s-ar ruşina oricine când ar auzi cum strigă, cât dă zăpada cu lopata din curte, către femeia ieşită la gard: "Zi-le, vecină, care a fost adevărata ta dramă la Vadu Roşca! Zi-le! Că au fost zăpezi mari şi bărbat’tău e departe şi a trebuit să vin eu să-ţi dau zăpada, să te ajut", insinuează, cu-n rânjet, Liviu. Femeia se ruşinează, zice repede că sunt verişori, să nu creadă vreun nou-venit prin sat cine ştie ce.
E clar. E loc şi de glumă printre nămeţi. E probabil prima sau a doua zi cu soare, când nu mai viscoleşte sau ninge la Vadu Roşca, sat devenit celebru pentru dezastrul produs de inundaţii în 2005. Casele părăsite, căzute într-o rână după apele de atunci, stau pe post de cicatrice în localitate. Care s-au ţinut mai tare pe temelii au umbre de murdărie de pe la pod în jos, semn că până acolo a ajuns apa. Chiar şi după şapte ani. Nici nu e nevoie să-ţi arate sătenii dunga, că se vede de la o poştă. Dar ei tot insistă să o arate, cu degetul, cum îşi arată urmele de gloanţe unele victime de război.
Avertizări ONU
Departe de Vrancea, biroul ONU pentru Reducerea Riscurilor de Dezastru (UNISDR) a anunţat, marţi, că sistemul special dedicat pericolului de inundaţii din Europa va avea de dat un test anul acesta, după ce ninsorile abundente au umplut continentul.
Margareta Wahlström, reprezentantul special pentru situaţii de urgenţă al ONU, a semnalat că posibile inund