- Diverse - nr. 961 / 25 Februarie, 2012 Denumirea ei este atat de intraductibila incat ma limitez sa-i reproduc doar numele auzit din gura bucatarului-sef Mihai Gheorghe: "Sah-Hai Mas-ul”. Intamplarea avea loc, mai zilele trecute, in incinta unui imens cort incalzit, montat in curtea spatioasa a unei case din Sibiu, de pe strada Graului. Dupa trecerea a trei ani, din nou era convocat Congresul Asociatiei Romilor Nomazi si Caldarari. Iar pentru ca totul sa fie cat mai pe placul sutelor de delegati din intreaga Transilvanie, liderii asociatiei, impreuna cu "Sfatul batranilor din satra”, au hotarat sa pregateasca un anumit fel de mancare, specific lunilor friguroase ale iernii. Dar si intr-o cantitate indestulatoare, sa ajunga berechet la tot leatul. Astfel ca s-a pus la foc lent sa fiarba 800 kilograme de varza murata, taiata marunt, 50 de kilograme de ceapa alba despicata in patru, peste 120 de kilograme de carne de manzat si de oaie cu sau cu tot, precum si codimente care mai de care, insa tinute in mare secret. Dupa aproape zece ore de clocot, intr-un imens cazan din inox, de mestecat continuu cu linguri mari din lemn, bunatatea de mancare era gata de servit in "blide”. Chelnaritele au fost alese dintre cele mai frumoase si bine imbracate tigancuse din cartierele sibiene Turnisor, Tiglari si Gusterita. Niciun fel de "bauturi betive”, doar apa minerala si sucuri; niciun fel de "tigara de tutun”, vorba lui Nea Iancu, ca tot a fost ziua de nastere a lui Caragiale. In cosuri de nuiele, paine proaspata, la discrete. Si un lucru curios: "satra” congresmana si culinara de la Sibiu nu s-a incheiat cu certuri pentru zale, bratari si cocosei de aur. Si nici pentru functii si bani europeni. Insa cu anuntul ca in judetul Sibiu sunt opt comune si sate in care romii sunt deja majoritari, pe ansamblul judetului ei numarand aproape 20.000 de persoane. Ca urmare, la intrarea si ie