Buna funcţionare a unor secţii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova a depins şi de diversele donaţii şi sponsorizări primite de la firme private sau persoane fizice
În sistemul sanitar de stat, spitalele supravieţuiesc cu greu. Banii alocaţi nu ajung niciodată pentru a acoperi toate nevoile, condiţiile nu sunt cele mai bune, în comparaţie cu unităţile private, iar cei care au cel mai mult de suferit sunt pacienţii. În astfel de cazuri, orice donaţie sau sponsorizare făcută spitalului vine ca un balon în plus de oxigen.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, cea mai mare unitate medicală din Oltenia, şefii de secţii se zbat pentru a obţine donaţii şi sponsorizări care să creeze condiţii mai bune în saloane sau să ajute pacienţii. Şi se bucură pentru fiecare lucru primit, fie el şi neînsemnat la prima vedere, de la biberoane pentru nou-născuţi, până la mobilier pentru saloane, aparatură medicală sau instalaţii sanitare. Donaţiile vin în special de la firme private, de la furnizori de servicii medicale sau chiar de la persoane fizice care au fost internate în spital sau au avut internate rude.
Situaţia donaţiilor de la Spitalul Judeţean este centralizată de directorul financiar-contabil al instituţiei, Gabriela Ionescu. Aceasta susţine că orice fel de ajutor este binevenit, dar că donaţiile nu vin decât la secţiile ai căror şefi se zbat pentru a le atrage.
„Nu poţi să impui unde să se ducă donaţiile. Cei care le fac îşi rezervă dreptul privind destinaţia lor. Donaţiile depind însă şi de felul în care se implică şefii de secţii“, a afirmat Gabriela Ionescu. Spre exemplu, în 2011, cele mai multe donaţii oferite Spitalului Judeţean de Urgenţă s-au îndreptat spre cabinetele de epidemiologie, anatomie patologică, pediatrie II, medicală II, dar şi spre secretariat şi departamentul de resurse umane. „Am primit de la diverse firme, prin