În multe oraşe, transportul subteran implică locuri murdare, tavane joase, bălţi ciudate şi evitarea privirii cu cei din jur. Staţiile înşile nu sunt o destinaţie. Dar în anumite locuri din lume, ele constituie opere surprinzător de importante - caverne superbe cu artă, arhitectură şi artefacte splendide, potrivit travelwiz.ro.
Staţia Piaţa Moyua - Bilbao
Metroul de anvergură din Bilbao a fost realizat în două stadii, între 1988 şi 1995 şi între 1997 şi 2004. Prin folosirea inteligentă a luminii naturale şi a spaţiului intuitiv, sistemul de metrou încurajează călătorii să meargă în direcţia corectă, fără ca ei să aibă nevoie de indicatoare. Căile se derulează ca printr-o sculptură de caverne, care te îndrumă chiar către găurile staţiilor. Baldachinele din sticlă care aduc un omagiu metroului parizian au devenit cunoscute sub numele de Fosteritos: pe timp de zi ele sunt fântâni de lumină, iar noaptea devin semnale luminoase care îi îndrumă pe călători către casă.
Staţia Karlsplatz - Viena
În 1898, în Viena luau naştere ideile unor genii precum Gustav Klimt, Sigmund Freud şi Otto Wagner. Secesiunea vieneză şi "stilul tânăr" al lui Wagner, prezente în staţiile din oţel şi marmură au făcut valuri. Pavilionul Curţii din Hietzing a fost făcut spre a servi ca linie de metrou personală a familiei regale, cu amenajări adecvate (astăzi, este o destinaţie populară pentru nunţi).
Statia Pecherskaya - Kiev
Staţia Pecherskaya amestecă strălucirea filmelor de spionaj din timpul Războiului Rece cu o doză considerabilă de futurism: candelabrele moderne din centru şi arcadele masive umbroase te fac să crezi că următoarea oprire ar putea fi chiar luna. Aerul uşor sinistru, de lume străină, nu este întru totul o coincidenţă: el este o consecinţă a Războiului Rece. Arhitecţii ruşi şi-au creat metrourile în aşa fel înc