O bună parte din plajele de pe litoral s-au evaporat, din cauza eroziunii care le macină de ani de zile, şi a furtunilor puternice din această iarnă.
Plajele româneşti dispar văzând cu ochii. După ani de zile de nepăsare (tradusă prin discuţii sterile, planuri abandonate şi speranţe), iarna aceasta pare să fi dat lovitura de graţie unui ţărm care era, oricum, afectat grav de eroziune. Furtunile puternice au lovit cu putere ţărmul; apa a înghiţit nisipul, a inundat câteva şosele, a ameninţat mai multe vile. Din cauza valurilor puternice, chiar şi o bucată din faleza de promenadă a Constanţei, de lângă Cazinoul Constanţa, a fost ruptă.
Autorităţile calculează pagubele
Pagubele provocate de vremea rea nu se cunosc încă. "Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) evaluează în aceste zile pagubele produse de furtunile din ultima vreme", a declarat Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al ABADL. Acesta a preciat că echipele instituţiei sunt pe teren în aceste zile. Deocamdată nu se poate spune cu exactitate care sunt zonele cele mai afectate de furtuni. Cert este însă că, din primele verificări, pagube au avut loc pe tot cordonul litoral. În Mamaia, pe multe porţiuni, apa a ajuns la baza clădirilor construite pe plajă. La fel s-a întâmplat şi în Eforie, unde vilele de pe ţărm au fost inundate. Mai mult, chiar drumul dintre Constanţa şi Eforie, care a fost înălţat în urmă cu câţiva ani, a fost din nou blocat din cauza valurilor. Şi plaja din Neptun a dispărut sub ape. În unele zone, circa 20 de metri de plajă au fost înghiţiţi. "Nu am mai văzut de ani de zile o astfel de furtună", spun constănţenii. După ce evaluarea pagubelor va fi finalizată (cel mai probabil în câteva zile), se vor lua şi deciziile privind refacerea plajelor.
136 milioane de euro, în stand-by
Chiar şi fără intervenţia autorităţilor, plajele se