Multe dintre condimentele pe care le folosim în viața de zi cu zi pentru a da un gust deosebit mâncărurilor noastre, au proprietăți vindecătoare. Le folosim la prepararea bucatelor fără să știm că ele ne pot ajuta să ne tratam diverse afecțiuni fără a apela la tratamente medicamentoase. Sursa: SHUTTERSTOCK
Iată patru dintre condimentele autohtone și proprietățile lor desosebite:
Muștarul - foarte cunoscut în bucătăria românească și folosit atât ca pastă cât și direct ca boabe, conține acid sinapic, acid clorogenic, și acid ferulic. Ajută digestia și metabolizarea grăsimilor, Aplicat extern, ajută la decongestionarea pieptului, la remisiunea inflamațiilor, la vindecarea leziunilor și la ameliorarea durerilor de încheieturi.
Menta - foarte populară la noi, conține calciu, colină, fier, magneziu, fosfor, potasiu și seleniu. Aceasta crește aciditatea stomacului ajutând digestia, acționeaza ca un ușor anestezic al membranelor mucoaselor și al tractului intestinal dar poate fi folosita și pentru arsuri, colici, dureri de cap, indigestie, greață sau apetit scăzut.
Ardeiul iute - folosindu-se doar fructul plantei de ardei, acesta conține substanțe utile cum ar fi alfa- și beta-carotenul, limonen, luteina, calciu, fier, magneziu potasiu, fosfor și vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, C si E. Ardeiul iute ajută digestia, îmbunătațește circulația, oprește sângerarea ulcerelor. Este bun pentru inimă, rinichi, plămâni, pancreas, splină și stomac, dar poate fi utilizat eficient și în cazul artritelor și reumatismului. Ajută la combaterea răcelilor, sinuzite și calmează durerea dacă este aplicat local.
Cuișoarele - sunt folosite atât la mâncăruri, prăjituri cât și la băuturi. Folosindu-se floarea, mugurii și uleiurile esențiale, substanțele chimice utile din plantă sunt beta-carotenul, beta-pinenul, linaloolul și vanilina. Principalii nutrienți ce se găsesc în cu