Cea mai mare greşeală a fost chiar intervenţia specialiştilor după prima explozie. EVZ vă prezintă protocolul care trebuia urmat.
La Sighetu Marmaţiei s-au făcut greşeli enorme, dar cea cu consecinţele cele mai grave a fost modul în care s-a intervenit după prima explozie. Generalul de brigadă Gheorghe Şomlea, comandant al ISU Cluj, a explicat exact paşii care trebuiau urmaţi:
PASUL 1: Se alertează forţele care se deplasează la faţa locului pentru intervenţie.
PASUL 2: Anunţarea furnizorilor de utilităţi pentru întreruperea gazelor naturale şi a energiei electrice. Şeful comandamentului de intervenţie primeşte personal confirmarea decuplării reţelelor.
PASUL 3: Reprezentanţii de la gaze şi energie electrică sunt chemaţi de urgenţă la locul deflagraţiei. Un expert de la gaze verifică permanent concentraţia de gaz din aer cu aparatură specială. Dacă e cazul, se închid pe rând şi alte sectoare ale reţelei, unde există riscul producerii unei explozii.
PASUL 4: Dacă explozia este urmată de incendiu, după stingerea acestuia se verifică încă o dată dacă alimentarea cu gaz a fost închisă.
PASUL 5: Intrarea în dispozitiv. Pătrund doar membri ai comandamentului ISU şi un singur expert de la furnizorul de gaz. Civilii nu au ce căuta în zona deflagraţiei.
La Sighet, acest protocol nu a fost respectat. Nici măcar n-au închis gazul pe strada în care s-a produs explozia. În clădire au pătruns persoane din afara comandamentului de urgenţă. La ora 10.00, după 9 ore de la prima deflagraţie, s-a produs a doua, cu consecinţe mult mai grave. Gazul a fost oprit în toată zona abia la ora 13.00.
Citiți și: Dedesubturile murdare ale tragediei din Sighetul MarmaţieiTOP 5: Cele mai mari dezastre provocate de explozii de gaze | VIDEONEGLIJENŢĂ CRIMINALĂ. Zalău, 2007 - Sighet, 2012: două explozii identice. Putem s