Costurile crizei, noi cifre
Un studiu nou, cu date poate deloc surprinzătoare. Dar e bine să le bookmarkaţi.
“Economiile de tranziţie” ale Europei Centrale şi de Est au fost unele dintre cele mai afectate de restrângerea creditării: în întreaga regiune, PIB-ul a scăzut cu până la 5,2%, salariile muncitorilor au fost reduse, mulţi şi-au pierdut slujbele, iar sumele trimise de cei plecaţi la lucru în străinătate s-au diminuat. “Această răsturnare de situaţie s-a produs după un deceniu de creştere susţinută, care a îmbunătăţit considerabil condiţiile de viaţă ale populaţiilor aflate în tranziţie: între 1999 şi 2006, peste 55 de milioane de oameni au scăpat de sărăcie,” precizează raportul.
În opt ţări - Croaţia, Letonia, Lituania, Muntenegru, România, Slovenia, Turcia şi Ucraina – peste jumătate dintre cei intervievaţi au declarat că unuia dintre membrii familiei lor i-a fost redus salariul ca urmare a crizei. O treime dintre respondenţii dinLetonia,MacedoniaşiTajikistanau declarat că unul dintre membrii familiei lor şi-a pierdut slujba.
Grecia
O scrisoare de solidarizare a unor intelectuali a apărut în Liberation (traducere aici). E un text de apărare a grecilor în faţa salvatorilor lor. Situaţia fără ieşire în care au ajuns este descrisă superb în acest material video de pe BBC. Complicitatea de la vîrful Goldmansachs cu instituţii de vîrf europene şi politicieni greci este cutremurătoare. Şi, mai mult, dă o senzaţie de deja vu. În orice caz, înainte să tot dăm exemplul cu al 14-lea salariu şi cu “grecii leneşi”, poate după filmul acesta ne vom gîndi de două ori.
Costurile crizei, noi cifre
Un studiu nou, cu date poate deloc surprinzătoare. Dar e bine să le bookmarkaţi.
“Economiile de tranziţie” ale Europei Centrale şi de Est au fost unele dintre cele mai afectate de restrângerea creditării: în întreaga regiune, PIB