Birocraţia excesivă şi necunoaşterea legii de către funcţionari sunt principalele cauze pentru care România se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de ore pierdute de întreprinzătorii români pentru plata taxelor.
Plătitorii de taxe din România consumă 220 de ore pe an pentru a achita cele aproximativ 280 de taxe parafiscale percepute de stat, potrivit unei analize realizată de compania de consultanţă Golden Mind&Spirit.
"În România, statul percepe mai mult de 300 de taxe, din care aproximativ 20 sunt fiscale (impozite generale pe profit, salarii sau alte tipuri de venituri, precum contribuţiile de asigurări sociale sau TVA), iar restul sunt parafiscale, adică aplicate punctual pentru autorizarea diverselor activităţi antreprenoriale. Autorităţile care le percep sunt deosebit de ingenioase în a inventa noi impuneri de plată oamenilor de afaceri, dar nu numai lor, ci şi tuturor cetăţenilor", potrivit companiei.
De asemenea, România se află printre fruntaşele lumii în topurile mondiale ale parafiscalităţii, conform clasamentelor întocmite de instituţiile financiare internaţionale.
"De ce românii consumă atât de mult timp pentru plata acestor taxe? În primul rând, procedurile de achitare se complică inutil, pentru că fiecare taxă în parte îşi are contul său, pe care mulţi funcţionari nici măcar nu-l cunosc. În al doilea rând, fiecare taxă trebuie plătită în alt loc (fizic), respectiv la sediile sau ghişeele autorităţilor perceptoare, ceea ce face ca întreprinzătorul să fie nevoit să parcurgă tot atâtea drumuri (prin oraş, judeţ sau chiar către Capitală) pentru a se achita de aceste obligaţii", subliniază reprezentanţii companiei de consultanţă.
În acest context, aceştia propun constituirea, în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (sau a unei alte instituţii din cadrul Ministerului Finanţelor), a unui Centru uni