Coordonatoarea mişcării Romania Goes Raw, Ligia Pop, a susţinut săptămâna trecută un curs de hrană vie la Centrul de Medicină Integrativă Lotus Life din Târgu-Mureş. Aici a încercat să le explice celor prezenţi ce înseamnă adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos, prin introducerea în alimentaţia zilnică a mâncărurilor raw vegane, gătite fără foc, concomitent cu hrana preparată termic.
Reporter: Adoptarea stilului alimentar raw vegan cuprinde doar mâncare gătită fără foc?
Ligia Pop: Alimenţia raw vegan cuprinde şi un procent de mâncare gătită, undeva 20-30% în funcţie de cum doreşte fiecare, dar ne străduim ca peste 60% să fie mâncare netratată termic, fiindcă ştim foarte bine, aşa cum şi medicii recomandă, că tot ce înseamnă legume şi fructe în stare crudă au nutrienţi complecşi, nealteraţi de temperatură, în general. Este exact ceea ce corpul nostru are nevoie.
Rep.: Aţi precizat de trecerea treptată către mâncarea raw vegană.
L.P.: Totul este treptat, paşii mărunţi sunt cei mai înţelepţi, atât în alimentaţie, cât şi în orice alt aspect. Dar atâta timp cât lăsăm corpului nostru posibilitatea să se înveţe cu acel stil de alimentaţie şi să se acomodeze, el ne va spune la momentul potrivit ceea ce vrea şi ce alege. Dacă doreşte un procent mai mare sau mai mic de hrană gătită.
Rep.: Pentru prepararea mâncării raw vegan utilizaţi foarte mult robotul şi blenderul, dar cu condiţia ca timpii de procesare ai mâncării în robot să fie foarte scurţi. De ce?
L.P.: Atunci când amestecăm foarte mult ingredientele, crude în general, într-un blender cert este că după aproximativ un minut, două încep să se încingă. Şi ştim că la temperatură înaltă, în general toate enzimele se distrug şi vitaminele şi mineralele care mai rămân sunt foarte puţine. Ne străduim, fiind mâncare crudă, să o supunem la cât mai puţină procesare.
Rep.: Dar aţi pre