Criza din Zona Euro a starnit dispute in familia europeana, iar Grecia este adeseori aratata cu degetul. S-au intins grecii mai mult decat le-a permis plapuma? Sunt grecii lenesi? La aceasta ultima intrebare, statisticile dau un raspuns surprinzator, noteaza BBC News.
Grecia este supusa acum la o noua cura de austeritate, dupa acordul care i-a permis stergerea unei datorii de 130 miliarde euro, pentru a putea evita falimentul.
Dar statisticile sugereaza ca Grecia nu a ajuns aici din cauza lenei. Daca se ia in calcul numarul de ore muncite intr-un an, grecii par foarte harnici.
Cifrele Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) arata ca, in medie, un grec munceste anual 2.017 ore, mai mult decat orice alta tara europeana membra a organizatiei.
Intre statele membre ale OECD, Grecia ocupa locul trei din acest punct de vedere, dupa Coreea de Sud si Chile.
Pe de alta parte, numarul de ore lucrate in medie, anual, de un angajat din Germania este de doar 1.408. Germania ocupa locul 33 dintre cele 34 de state aflate pe lista OECD.
Doar o singura tara europeana membra afiseaza mai putine ore lucrate anual, si aceasta este Olanda, cu 1.377 ore.
In medie, un angajat grec lucreaza cu 40% mai mult decat germanul mediu.
Exista insa doua mari explicatii pentru care cele doua tari afiseaza cifre atat de diferite.
Pascal Marianna, expert statistician in piata muncii la OECD, explica: "Piata muncii din Grecia este formata dintr-un numar mare de persoane fizice autorizate, respectiv fermieri si oameni care au magazine, si care lucreaza un numar mare de ore".
Persoanele fizice autorizate au tendinta de a munci un numar mai mare de ore decat cele angajate cu contract de munca.
Al doilea motiv este dat de muncitorii part-time.
"In Germania,