Numit „Bernard Madoff (arhitectul celei mai mari scheme piramidale din istorie) al comunităţii Amish“, Monroe Beachy, un american în vârstă de 77 de ani din oraşul Sugarcreek din Ohio, a fost arestat după ce a pus pe roate o schemă piramidală de 33 de milioane de dolari.
Înşelătoria lui Beachy a început încă din 1990 şi a afectat locuitori din 29 de state americane, potrivit autorităţii de reglementare a pieţelor financiare din SUA (Comisia pentru Valori Mobiliare şi Schimburi - SEC).
Dintre cele 33 de milioane de dolari pe care mii de americani i le-au încredinţat lui Beachy în căutarea unor câştiguri spectaculoase, acesta a pierdut mai bine de jumătate.
De fapt, Beachy a pierdut banii chiar din primii ani. În 1998, spun autorităţile, acesta pierduse deja, prin intermediul fondului său de investiţii (A&M Investments), peste 15 milioane de dolari.
El a continuat însă să strângă bani de la investitori, promiţându-le dobânzi uriaşe şi a folosit banii de la aceştia pentru a-i plăti pe finanţatorii mai vechi – definiţia unei scheme Ponzi.
Spre deosebire de Bernard Madoff, Beachy nu a băgat în propriul buzunar banii. „Averea“ sa constă dintr-o casă, o trasură şi un cal. Acesta a pierdut banii prin pariuri riscante la bursă.
Potrivit autorităţilor americane, în schema lui Beachy au căzut aproape 2.700 de oameni, iar pagubele totale se ridică la peste 16,8 milioane de dolari.
Procesul lui Monroe Beachy va avea loc luna viitoare. „Aceasta este fraudă la o scară masivă. Acuzatul a profitat de de încrederea pe care oamenii o aveau în el şi a distrus economiile de-o viaţă ale câtorva sute de familii“, a declarat Steven M. Dettelbach, procuror general al statului Ohio.
Majoritatea victimelor lui Beachy fac parte din aceeaşi comunitate, iar asta reprezintă un avantaj pentru el. Cei mai mulţi dintr