Cafeina este un tonic excelent al sistemului nervos central, iată motivul pentru care oamenii aleg să înceapă dimineţile în compania unei ceşti de cafea. Există, totuşi, clipe în care dorinţa, ori posibilitatea de a urma obiceiul dispare, de pildă, când intervine excesul, când apar simptome neplăcute, cand ne simţim dependenţi etc. Sursa: Shutterstock
În cazul acesta se naşte întrebarea: “Cum înlaturăm somnul şi cum să căpătăm energie în lipsa cafeinei?” Răspunsul este cuprins în cele 5 sfaturi de mai jos, pe care le puteţi urma individual sau combinate, aşa cum consideraţi de cuviinţă:
1. Nu lucraţi cu lumina stinsă. Când aveţi nevoie de atenţie şi trebuie “să vă meargă mintea”, vă aflaţi probabil la birou. Organimsul este obişnuit să răspundă la schimbarea stimulilor externi, asociind alternanţa zi (lumina) - noapte (întuneric) cu activitatea, respectiv, cu somnul. Iluminaţi încăperea astfel încât organismul să conştientizeze natural începutul unei noi zile.
2. Respectaţi orele necesare de somn. Dacă repetiţia, se spune, ar fi mama învăţării, probabil somnul prelungit ar putea fi socotit părintele odihnei. Nu este de mirare că ne simţim lipsiţi de putere atunci când dormim 4-5 ore pe noapte. Chiar dacă orele necesare de somn depind şi de activitatea depusă în timpul zilei, 7-8 ore de somn constituie recomandarea standard a medicilor.
3. Controlaţi-vă starea emoţională. Stresul, depresia şi alte stări negative din planul emoţional au un impact sporit asupra nivelului de energie. Starea prelungită de oboseală ar putea fi cauzată de aceste stări emoţionale pentru mulţi dintre noi şi poate fi redusă fie prin autocontrol, fie cerând ajutorul medicului.
4. Căutaţi să realizaţi lucruri care va încântă. Este o posibilitate de a evita rutina. Fie că programaţi o întâlnire cu persoana dragă sau că vă gandiţi cu ce delicii să surprindeţi familia în a