În acest an, bancherii vor accepta să împartă riscul cu firmele private numai dacă sumele puse în joc sunt consistente, iar domeniul de activitate are potenţial de creştere.
În ultimii doi-trei ani, bancherii par să fi întors spatele companiilor private, preferând să împrumute statul, iar această atitudine i-a dezamăgit, dacă nu chiar enervat pe oamenii de afaceri. Ce va fi în 2012? Creditarea nu va mai putea rămâne multă vreme la acest nivel „de avarie", dar nici nu se va relansa chiar în toate direcţiile, ci finanţatorii îşi vor găsi domenii şi categorii de activităţi în care vor investi cu prioritate. Numitorul comun al finanţărilor cu şanse mari de accesare este dat de mărimea proiectului, potenţialul de creştere din domeniul afacerii asistate şi, desigur, gradul de siguranţă al plasamentului, arată analiştii financiar-bancari.
La vânătoare de afaceri solide
Printre proiectele finanţabile din surse bancare „s-ar putea regăsi cofinanţarea pentru atragerea de fonduri europene, parteneriatele public-private şi liniile de credit pentru export ori pentru domenii atractive cum ar fi energia sau infrastructura informatică", afirmă Dorin Badea, preşedintele Chartered Financial Analysts (CFA România). El crede că pe partea de persoane fizice „e greu de crezut că vom avea o revenire - românii sunt deja (supra)îndatoraţi şi veniturile lor sunt instabile, iar zona antreprenoriatului e cam subţire".
Nu de aceeaşi părere sunt brokerii bancari, care lucrează de regulă tocmai cu persoanele fizice. Reamintim că persoanele fizice care încasează venituri în lei vor accesa mult mai greu credite în valută, în urma aplicării noilor norme ale Băncii Naţionale, dar şi aici se pot găsi nişe de dezvoltare. „Cred că, în condiţiile noilor norme impuse de BNR, creditul de consum în valută cu ipotecă va dispărea, în schimb nu va fi afectat în niciun fel creditul î