Economia globala se indreapta spre o noua furtuna, confirmand astfel scenariul crizei sub forma de "W", afirma analistii financiari, care cred ca sfarsitul crizei ar putea fi marcat de un razboi.
Teoria crizei sub forma de W nu este noua. DailyBusiness.ro a scris inca din 2009 despre posibilitatea ca economia mondiala sa se intoarca inapoi in recesiune, dupa ce banii tipariti peste noapte pentru a salva marii giganti financiari isi vor arata efectele “otravite”.
Intre timp, datele macroeconomice vin sa confirme aceasta evolutie. Iar in viziunea analistilor economici, ce e rau abia acum urmeaza. “Inca nu am vazut nimic, marea depresiune urmeaza”, afirma analistul economic Dorin Ghidiu, investitor pe pietele de capital externe.
"Suntem intr-o usoara intarziere, nimic fundamental nu s-a schimbat din 2009. Nivelul de datorie este nesustenabil si in plus, spre deosebire de perioada marii depresiuni, cand economia globala se afla la un nou ciclu de crestere economica, in momentul de fata acel ciclu de crestere economica a ajuns la final", a explicat acesta.
Inca nu am vazut nimic, marea depresiune abia urmeazaDorin Ghidiu, analist economic
"Fundamentele economiei globale ne spun ca ar trebui sa ne prabusim, dar tiparnitele bancilor centrale ne tin inca in viata. Tiparnitele lovesc in proprii cetateni, pentru ca atunci cand tu ai din ce in ce mai putini bani, vine statul si-ti creeaza inflatie, adica iti lasa si mai putini bani", a explicat analistul economic la TMC.
Potrivit lui Ghidiu, nu vom scapa usor de criza de acum, care nu este la fel ca marea depresiune din 1929-1933. Iar la final ne asteapta razboiul.
"Razboiul va interveni la finalul crizei, o criza care va dura nu ca marea depresiune 2-3-4 ani, ci asa cum am spus, zeci si zeci de ani”. Cand vom avea un astfel de conflict, este greu d