Sprijin pentru organizarea alegerilor din Tunisia, un acord comercial cu Marocul şi, mai nou, o echipă de specialişti care să ajute la reformarea Iordaniei. Angajamentul Uniunii Europene de a ajuta la reconstruirea statelor din Orientul Mijlociu după „primăvara arabă“ nu este dezinteresat şi aduce câştiguri Bruxelles-ului.
Sprijinul tot mai mare al UE pentru Orientul Mijlociu, în contextul crizei economice care ameninţă să arunce blocul comunitar într-o nouă recesiune, este privit de analişti cu neîncredere.
La începutul lunii februarie, noul preşedinte tunisian, Hamadi Jebali, a ales ca prima sa vizită oficială în afara ţării să fie la Bruxelles. Întâlnirea s-a tranfosrmat rapid într-o negociere pentru încheierea unor acorduri comerciale şi agricole cu UE, cu accent pe procesul de acordare a vizelor.
Jebali a cerut mai mult sprijin de la UE şi a insistat asupra „acestei alianţe extrem de importante cu Europa“.
Miercurea trecută, UE a aprobat un nou acord comercial cu Moracul, care elimină taxele vamale pentru mai bine de jumătate din exporturile de produse agricole ale statului către UE. Acestea după ce monarhia din Maroc a aprobat o serie de reforme considerate democratice.
Bruxelles-ul a colaborat şi cu Liga Arabă din Siria, lăsând regimul preşedintele Bashar-al Assadizolat de statele-vecine, notează jurnaliştii „The Wall Street Journal“.
Cea mai nouă provocare pentru UE este Iordania, unde Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, va conduce o echipă de specialişti pentru a oferi consultanţă în ceea ce priveşte procesul de reformare a statului.0
Aceştia se vor concentra asupra administraţiei publice, a Constituţiei, a sistemului judiciar şi asupra modalităţilor de impulsionare a economiei pentru crearea de locuri de muncă. Banca Europeană p