Tot mai multe voci apreciază că împrumutul de 130 de miliarde de euro pentru salvarea Greciei de la faliment, aprobat cu mare greutate şi cu preţul unor măsuri dure de austeritate nu a salvat nimic şi că Grecia ar trebui să se retragă din Uniunea Monetară.
Într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel, economistul Kenneth Rogoff de la Universitatea Harvard, fost economist al Fondului Monetar Internaţional, a declarat că împrumutul de 130 de miliarde de euro şi măsurile de austeritate impuse Greciei nu sunt suficiente nici pentru salvarea monedei unice, nici măcar pentru salvarea Greciei, a cărei economie va rămâne în continuare necompetitivă atâta vreme cât va alege să rămână în zona euro. Pentru deveni competitivă, Grecia ar fi trebuit să taie salariile la jumătate, lucru imposibil de realizat politic. De aceea, crede economistul american, Greciei ar trebui să i se ofere o „perioadă sabatică'', o pauză de euro în care să i se ofere şansa să redevină competitivă. Rogoff, care şi-a reluat teza într-un interviu acordat ieri CNN, crede că Greciei ar trebui să fie încurajată să revină la drahmă, care, deîndată ce va fi devaluată va permite exporturilor şi turismului greceşti să redevină competitive şi economiei să se relanseze. Altfel, împrumutul de 130 de miliarde nu face decât să amâne inevitabilul.
De aceeaşi opinie este şi Robert Zoellick, directorul Băncii Mondiale. Acesta a declarat în marja summitului G20 care s-a încheiat ieri în Mexic, că cele 130 de miliarde nu fac decât „să cumpere ceva timp'' şi că o soluţie la criza datoriilor suverane din Europa depinde de mai mulţi factori, inclusiv de măsurile de reformă pe care le vor adopta ţări mai mari decât Grecia precum Spania şi Italia. Cu toate acestea, a avertizat Zoellick, primul test îl vor constitui acţiunile guvernului de la Atena.
Sâmbătă au apărut şi primele reacţii ale unui ofic