Atacarea, de către Israel, a instalaţiilor nucleare ale Iranului, ar putea fi o acţiune cu două tăişuri, atât pentru statul evreu, cât şi pentru SUA, care riscă să fie atrase într-un nou conflict în Orientul Mijlociu, consideră experţii americani. Pe fondul ameninţărilor mai mult sau mai puţin voalate ale Israelului asupra posibilităţii lansării unui atac, pentru a paraliza programul nuclear al Teheranului, Statele Unite şi Europa şi-au multiplicat presiunile asupra regimului de la Teheran, în special prin anunţarea unor sancţiuni internaţionale. Sursa: Reuters
În cazul unui potenţial atac, apărarea aeriană şi avioanele de vânătoare, destul de învechite ale Iranului, nu ar trebui să pună mari probleme Israelului, dar reuşita unei astfel de misiuni va depinde de informaţiile adunate de serviciile de securitate israeliene, dar şi de capacitatea Teheranului de a-şi ascunde "materialul" sensibil.
Israelul este renumit pentru capacitatea sa de a lovi ţintele ascunse ale inamicilor, însă un atac asupra dispozitivului nuclear iranian reprezintă un act hazardat, în comparaţie cu raidurile efectuate în trecut de statul evreu împotriva Irakului şi a Siriei.
În 1981, avioane de vânătoare israeliene au distrus reactorul atomic irakian din Osirak, iar în 2007 israelienii au fost consideraţi principalii autori ai unui atac asupra reactorului nuclear clandestin din Siria.
În cazul Iranului, lucrurile stau cu totul altfel, având în vedere faptul că instalaţiile nucleare, inclusiv uzina ascunsă în munţi, sunt ţinte destul de dificil de lovit.
Instalaţii nucleare dispersate
Un atac ar fi "foarte dificil" pentru că iranienii "au fost foarte inteligenţi în modul în care şi-au dispersat instalaţiile nucleare", afirmă William Fallon, fost amiral al marinei americane, şef al operaţiunilor militare în Orientul Mijlociu şi Asia centrală până în 2008.