Poliţist voluntar. Nu este o parafrazare a titlului celebrului film regizat de Corneliu Porumboiu, „Poliţist adjectiv”, ci o realitate românescă, din ciclul „Viaţa bate filmul”: Primăria oraşului Copşa Mică, din judeţul Sibiu, angajează voluntari pentru Poliţia Locală.
Condiţiile pentru persoanele care vor să devină poliţist voluntar sunt afişate pe site-ul primăriei: să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România- de preferat pe raza oraşului Copşa Mică, să cunoască limba română, scris si vorbit, să aibă vârsta de minimum 18 ani, capacitate deplină de exerciţiu, o stare de sănătate corespunzătoare, atestată pe bază de examen medical de specialitate, să nu fi fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea; să aibă un comportament civilizat, să fie discretă şi să nu aibă vicii care să atragă comentarii negative din partea comunităţii.
Selecţia şi recrutarea se face în urma unui interviu, având la bază cererea scrisă a voluntarilor şi documentele care să ateste îndeplinirea cerinţelor menţionate.
Primarul oraşului, Tudor Mihalache, ne-a decalarat că a recurs la atragerea de voluntari la Poliţia Locală deoarece din şase poliţişti, câţi avea, a rămas cu doar patru: unul a decedat la sfârşitul anului trecut şi unul a plecat în altă localitate.
„Am încadrat deja trei voluntari, cu contract şi cu toate formalităţile necesare, conform Legii nr.195/2001- Legea voluntariatului, şi, probabil, vom mai mai angaja încă doi sau trei”- ne-a declarat primarul oraşului Copşa Mică, Tudor Mihalache.
Acesta consideră că voluntarii realizează o bună legătură cu ceteăţenii oraşului, pe care-i cunosc din viaţa de zi cu zi, şi pot sprijini Poliţia Locală, pentru apărarea ordinii şi liniştii publice. Pe de altă parte, cei care doresc şi dovedesc calităţile necesare pot să urmeze cursurile de