Germania isi relaxeaza pozitia in privinta extinderii fondului european de salvare, pavand drumul marilor economii globale catre asigurarea unui mecanism in valoare de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari, in scopul prevenirii urmatoarele socuri cauzate de criza datoriilor suverane din zona euro.
Ministrii Finantelor din G20, care s-au intrunit in Mexic in perioada 25-26 februarie, incearca sa stranga resurse internationale substantiale pana la sfarsitul lunii aprilie, pentru a convinge pietele financiare ca pot proteja economia globala de problemele din zona euro.
Acestia cer ca, mai intai, Europa sa isi construiasca apararea, urmand ca celelalte tari membre ale G20 sa contribuie cu fonduri suplimentare prin intermediul Fondului Monetar International. Rolul Germaniei, cea mai mare economie europeana, in extinderea fondului este esential.
Planul prevede fuziunea fondurilor europene de slavare, Fondul European pentru Stabilitate Financiara si Mecanismul European de Stabilitate, pentru a crea un fond de 1.000 de miliarde de dolari (750 de miliarde de euro). Unificarea fondurilor va permite celorlalte tari G20 sa suplimenteze resursele FMI, care se ridica in prezent la 358 de miliarde de dolari, cu 500-600 de miliarde de dolari, ajungandu-se in total la o capacitate de 1.950 de miliarde de dolari.
Problemele de pe continent au afectat reluarea cresterii economice la nivel global si au iritat pietele financiare care au blocat accesul tarilor cu un grad ridicat de indatorare, Grecia, Irlanda si Portugalia, fortandu-le sa solicite asistenta financiara.
Germania isi relaxeaza pozitia in privinta extinderii fondului european de salvare, pavand drumul marilor economii globale catre asigurarea unui mecanism in valoare de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari, in scopul prevenirii urmatoarele socuri cauzate