Vara trecută, propunerea ca planul de privatizări al Greciei să fie supravegheat de o comisie de experţi aleşi de UE stârnea revoltă în rândul grecilor, care se plângeau că „au ajuns chiriaţi în ţara lor“. Acum, în disperarea de a aduce cât mai mulţi bani la buget prin combaterea evaziunii – condiţie a noului împrumut de urgenţă primit săptămâna trecută, Atena va permite specialiştilor nemţi să supravegheze Fiscul elen.
Anul acesta, Fiscul elen trebuie să aducă cu 200% mai mulţi bani la stat decât în 2011 – este o condiţie a pachetului de asistenţă financiară în valoare de 130 de miliarde de euro pe care Grecia l-a primit săptămâna trecută. Pentru că UE se teme însă că grecii nu vor atinge aceste ţinte fără supraveghere, 160 de experţi fiscali din Germania vor merge la Atena pentru a supraveghea şi pentru a eficientiza procesul de colectare a taxelor şi impozitelor.
Potrivit publiaţiei germane „ Wirtschafts Woche“, care-l citează pe viceministrul de Finanţe Hans Bernhard Beus, mai mulţi inspectori fiscali germani ieşiţi la pensie ar putea fi chemaţi să meargă în Grecia pentru acest scop.
În ce condiţii vine salvarea Greciei
Grecii ajung chiriaşi în ţara lor
Cronologia unui dezastru. Cum a a ajuns Grecia în pragul colapsului
Noul împrumut de urgenţă în valoare de 130 de miliarde de euro, care a tras Grecia de pe marginea prăpastiei, vine în termeni duri şi condiţii clare. Atena va trebui să permită creditorilor săi internaţionali să supravegheze mai îndeaproape statul, iar reprezentanţii FMI şi UE vor avea un cuvânt mai greu de spus în reformarea ţării.
Creditorii Greciei vor putea supraveghea Grecia mai îndeaproape în schimbul programului de asistenţă financiară, a declarat în această dimineaţă Olli Rehn, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, citat de AFP.
„Planul de salvare a Gr