Plecarea companiei "Mundipharma" de pe piaţa noastră a creat multă agitaţie, atât în spitale, în rândul pacienţilor bolnavi de cancer, cât şi în mass-media. În urma anunţului de retragere din România au existat probleme cu importurile de medicamente.
Mariana Sporiş, medic la Hospice Casa Speranţei din Braşov, ne-a declarat că, într-adevăr, situaţia este destul de gravă, iar pacienţii sunt îngrijoraţi de soarta lor. Domnia sa ne-a spus: "Prin plecarea Mundipharma, pacienţii români nu vor mai putea utiliza patru din cele opt medicamente din categoria opioidelor minore şi majore, extrem de importante pentru controlul durerii. Mă refer aici la Morfina sulfat retard (MST), Morfina sulfat cu eliberare imediată (Sevredol), Oxycontin şi Dihidrocodeina.
Cea mai gravă problemă este lipsa Sevredolului, care controlează rapid durerea şi care nu are alt echivalent la momentul acesta în România".
Doamna Sporiş ne-a spus: "Este mai puţin important motivul pentru care Mundipharma s-a retras din ţară, ceea ce contează sunt efectele acestei retrageri asupra pacienţilor cu cancer şi durere condamnaţi, astfel, la suferinţă. Aceasta va fi cu atât mai lungă cu cât autorităţile vor întârzia să ia măsuri".
Dr. Patricia Vişan, medic oncolog al Clinicii de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, a declarat că în ambulatoriul unităţii medicale nu se mai găseşte morfină sub formă de tabletă, "un medicament care le face viaţa mai uşoară pacienţilor bolnavi de cancer".
Dr Patricia Vişan a precizat: "De patru zile (n.r. - luni, săptămâna trecută) nu mai avem morfină sub formă de tablete în ambulatoriul spitalului. Doar aproximativ 3.000 de fiole injectabile, însă acestea creează un disconfort fizic şi psihic pacientului; practic, prin această soluţie nu facem decât să ne întoarcem în urmă cu câţiva ani, la medicina care se făce