Procurorii DIICOT au făcut ieri percheziţii în cinci judeţe, într-un dosar al mafiei fierului vechi, cu un prejudiciu de 20 de milioane de euro.
Deşteptarea s-a dat ieri la ora 6.00 în palatele ţigăneşti din Strehaia, judeţul Mehedinţi, dar şi în locuinţe din Hunedoara, Timiş, Cluj şi Argeş. În paralel, peste 200 de poliţişti, procurori şi ofiţeri de la Crimă Organizată Mehedinţi au descins în 30 de locuinţe, încercând să dea de urma membrilor unei reţele care se specializase în ţepuirea statului prin operaţiuni fictive cu fier vechi. 25 de persoane au fost duse la audieri.
Cum fentau statul
Capii grupării, Gheorghe şi Ion Mihai, din Strehaia, puseseră la punct un adevărat mecanism prin care bugetul de stat a ajuns să fie fraudat cu aproximativ 20 de milioane de euro. Cei doi au reuşit să convingă reprezentanţii a 50 de societăţi din ţară ca în schimbul unui comision de 10% să-i ajute să scape de obligaţiile fiscale. Poliţiştii spun că au fost înfiinţate cinci firme- fantomă, prin care erau efectuate operaţiuni fictive de milioane de euro. Mărfurile nu existau în realitate, însă banii erau depuşi în cont de reprezentanţii societăţilor care aveau interesul de a plăti un impozit mai mic către stat.
Suspecţii se duceau să ridice imediat banii în numerar. 10% din sumele din cont erau oprite de membrii reţelei, în timp ce restul banilor se întorcea la administratorii societăţilor care voiau, la rândul lor, să fenteze statul. Practic, statul era păgubit de două ori: într-o primă fază, firmele-fantomă prin care erau derulate operaţiuni fictive nu plăteau impozite şi taxe către stat, iar ulterior statul era păgubit prin diminuarea impozitelor pe care cele 50 de firme implicate în reţea le datorau Fiscului.
Unul dintre membrii grupării a declarat că nu a vândut şi nu a cumpărat în viaţa lui nimic. Doar lua banii într-o geantă