În urma documentaţiei realizată de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) s-a constatat că este oportună neutralizarea haldei de fosfogips de la Amurco prin acoperirea acesteia cu un strat gros de pământ.
S-au făcut primele cercetări pentru neutralizarea haldei de fosfogips de la societatea Amurco, considerată una din problemele ecologice ale Bacăului. În urmă cu două luni, Consiliul Local Bacău a aprobat donaţia făcută de societate, adică o suprafaţă de teren de 62 185 de metri, pe care se află praful. Donaţia își va face efectul doar după semnarea contractului de finanțare „Decontaminarea haldei de fosfogips din Bacău" cu Ministerul Mediului, care urmează să fie finanţat prin Axa 2, a Programului Operațional Sectorial de Mediu.. „A fost realizat proiectul, care urmează să fie înaintat pentru finanţare. În urma studiului, s-a constatat că este cel mai bine ca neutralizarea să se facă printr-un strat de pământ, pe care să crească vegetaţie", a spus prefectul Constantin Scripăţ.
Ioan Nicolae donează Primăriei halda de fosfogips
Pentru ecologizarea zonei au fost înaintate mai multe idei, care vizau fie transportarea fosfogipsului, folosirea lui în construcţii sau acoperirea lui cu pământ. Deoarece praful este uşor radioactiv, a fost interzisă utilizarea lui în construcţii, iar transportul a peste 6 milioane de tone, în altă zonă, ar fi mult prea costisitor. „Personal, cred că fosfogipsul putea fi folosit în construcţii, dacă nu la realizarea de locuinţe, măcar la asfaltarea unor străzi. Era şi ideea acelui inginer, Nicolae Constantinescu, pe care l-am apreciat", a mai spus prefectul.
Poluarea de la Amurco nu poate fi oprită pe timp de ceață