IMAGINE. Din cauza stratului de gheaŢă de deasupra scafandrilor, lumina soarelui este cu mult diminuată. Este ca Şi cum te-ai scufunda seara RISC. Cei trei scafandri au intrat sub gheaŢa groasă de 20 cm PREGĂTIRI. Cu o freză fac copca în gheaŢă Şi verifică adâncimea cu un fir gradat
DeŞi gheaŢa măsura 20 de centimetri grosime, cei cinci scafandri păŞeau uŞor, îndreptându-se spre un loc în care Ştiu deja că apa are în jur de 10 metri adâncime. Afară, un ger năprasnic. În jur de minus 20 de grade. Faptul că există riscul ca gheaŢa să se rupă sub greutatea lor este doar prima dintre temerile scafandrilor care se încumetă la ice diving.
"PoŢi să te rătăceŞti sub gheaŢă, să Ţi se defecteze sau să-Ţi îngheŢe detentorul, să leŞini pur Şi simplu sub apă ori să rămâi fără aer sub stratul de gheaŢă. De asta ice diving-ul se planifică până la cele mai mici detalii", explică instructorul Andrei BabiaŞ (31 de ani), care are peste 500 de scufundări la activ. Prin copca făcută au intrat sub gheaŢă Andrei, Vasile Şi Ciprian. Adâncul apei în astfel de condiŢii este senzaŢional, dar periculos pentru un neiniŢiat.
"E o senzaŢie unică. Durează câteva ore pregătirea dinainte, câteva ore după, însă senzaŢia sub gheaŢă e inegalabilă", susŢine Andrei BabiaŞ. Ca măsură suplimentară de siguranŢă, copca a fost marcată cu un stroboscop subacvatic, ale cărui flash-uri puternice pot să fie zărite de către scafandri.
Au costume speciale cu sursă dublă de aer
Fiecare scafandru are echipamentul astfel setat încât să nu depindă de o singură sursă de aer, iar costumele sunt izolate termic Şi etanŞe pe corp. "Sunt montate două detentoare, astfel că în cazul unei defecŢiuni se poate trece pe sursa de rezervă. Să rămâi fără aer sub stratul de gheaŢă este ultimul lucru pe care Ţi l-ai dori", spune instructorul Andrei BabiaŞ.
IMAGINE. Din cauza s