Preţurile proprietăţilor rezidenţiale au scăzut în medie cu 4,3% în 2011 faţă de 2010, într-un ritm ceva mai lent în comparaţie cu reducerea de 4,6% înregistrată între 2009 şi 2010, potrivit EFG Eurobank.
Astfel, tendinţa descrescătoare care a început la mijlocul anului 2008 a continuat.
EFG Eurobank Property Services, subsidiară a grupului Eurobank EFG, a lansat un indice pentru piaţa românească ce acoperă evoluţiile din trimestrul al patrulea al anului 2011. Indicele aual acoperă şapte ani compleţi.
La nivelul lui 2006
Scăderea continuă a preţurilor le readuce aproximativ la nivelul anului 2006. În al doilea şi al treilea trimestru fluctuaţiile au fost nesemnificative, de -1,3% şi, respectiv, de -2,4%. În primul şi al patrulea trimestru a cunoscut o modificare uşoară de +0,5% şi respectiv de -0,7%, probabil ca o consecinta a sezonalităţii.
Regiunile cu o scădere puternică a preţurilor faţă de 2010 sunt regiunea formată din Bucureşti şi Judeţul Ilfov (-7,9%), precum şi regiunile Dunăre (-5,2%), Muntenia (-5,1%), Sud (-5%) şi Vest -3,7%). Nivelul preţurilor pentru Moldova, Nord şi Centru a rămas relativ stabil.
Analizând zona capitalei, indicii anuali aferenţi zonelor Bucureşti centru şi Bucureşti periferie au înregistrat o scădere anuală de -9,9% şi respectiv de -11,3%, indicând semne de corectare suplimentară a preţurilor.
În schimb, indicele jdeţului Ilfov nu a urmat aceeaşi tendinţă, încheind anul cu o creştere de 1,3%. Trebuie menţionat că indicii trimestriali calculaţi pentru Bucureşti centru şi judeţul Ilfov au demonstrat o volatilitate semnificativă în timpul anului, indicând poate evoluţii sezoniere.
De remarcat, de asemenea, că în ultimul trimestru al anului 2011, indicele zonal Bucureşti centru a înregistrat o scădere de -4,5% de la un trimestru la altul, faţă de o creştere de 3,8% în timpul trimestrului anter