China trebuie sa introduca reforme fundamentale specifice pietei libere, pentru ca economia chineza sa isi mentina ritmul impresionant de crestere din ultimele trei decenii, potrivit Bancii Mondiale.
Tara a atins un "punct de turnura" si trebuie sa reformeze modelul de crestere "nesustenabil", iar rolul guvernului si al companiilor de stat trebuie sa fie redefinit, relateaza BBC.
Insa, chiar in conditiile in care cresterea economica se tempereaza, China va deveni probabil cea mai mare economie a lumii pana in 2030.
Economia chineza a inregistrat o crestere anuala medie de 10% in ultimii 30 de ani, transformand China in cel mai mare exportator si producator al lumii si in a doua mare economie globala.
Insa aceasta crestere nu poate fi sustinuta fara reforme, considera presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
"Modelul de crestere al tarii nu este sustenabil. Nu este momentul pentru a te rezuma la a merge prin mocirla. Este timpul sa anticipezi si sa te adaptezi schimbarilor majore din economia globala si din economia nationala", mentioneaza oficialul intr-un studiu al Bancii Mondiale.
China trebuie sa adopte sase masuri importante care vizeaza: implementarea reformelor structurale pentru a promova o economie bazata pe piata; accelerarea ritmului inovarii, pe plan intern, dar si participand la proiecte de cercetare globale; incurajarea investitiilor in proiecte ecologice si cresterea eficientei utilizarii resurselor; promovarea securitatii sociale generale, consolidarea sistemului fiscal prin mobilizarea veniturilor aditionale; o mai mare implicare in economia globala.
Conform celor mai recente date privind economia chineza, produsul intern brut a crescut cu 8,9% in ultimul trimestru din 2011, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, reprezentand cel mai scazut ri