Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii va lua în discuție, mâine, raportul Inspecției Judiciare privind rezultatele verificarii celor 130 de dosare de mare corupție aflate pe rolul instanțelor judecătorești, anunță site-ul www.membricsm.ro Sursa: ADRIAN PÂCLIȘAN
Inspectorii CSM au avut în vedere, la analizarea dosarelor de corupție, durata procedurii cu începere de la data primei înregistrări a cauzelor în sistem, fiind identificate, pentru fiecare dosar în parte, motivele de ordin subiectiv și de ordin obiectiv care au determinat eventuala temporizare a procedurii de judecată.
Astfel, pe rolul instanțelor s-au identificat un număr total de 130 de dosare având ca obiect infracțiuni de corupție.
Vechimea acestora este după cum urmează:
35 de dosare cu o vechime cuprinsă între 5 și 10 ani42 de dosare cu o durată cuprinsă între 3 și 5 ani48 de dosare cu o vechime cuprinsă între 1 an și 3 ani5 dosare cu o durată mai mică de 1 an.Niciun dosar nu are o vechime mai mare de 10 ani de la data înregistrării.
Numărul cel mai mare de dosare privind infracțiuni de corupție se înregistrează la nivelul ÎCCJ – 32, urmată de CA București – 19 și Tribunalul București -10 dosare.
Proiectul raportului urmează să fie discutat și aprobat în sedința secției pentru judecători din 28 februarie.
CSM a decis pe 25 octombrie, anul trecut, ca acest gen de dosare sa fie analizate pentru a descoperi cauzele care duc la tergiversarea lor.
Proiectul ia în discuţie şi efortul depus de instanţe pentru soluţionarea dosarelor de corupţie de la momentul la care s-a dispus efectuarea verificărilor – octombrie 2011 şi până în prezent. În aceast interval au fost soluţionate definitiv 12 cauze privind infracţiuni de mare corupţie – 8 de către înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi câte 2 de Curtea de Apel Bucureşti şi Curtea de Apel Ploieşti .