Bundestagul a aprobat ieri al doilea pachet de ajutor pentru Grecia, dar mulţi parlamentari au avertizat că este ultimul. Peste 60% din populaţie s-a opus acestei măsuri.
Parlamentul german a aprobat ieri al doilea pachet de ajutor pentru Grecia, în valoare de 130 de miliarde de euro. Berlinul va avea contribuţia cea mai mare la acest ajutor, deşi suma exactă nu este cunoscută încă, transmite AP, care precizează că pachetul de ajutor e însoţit de un program masiv de schimbare de obligaţiuni, care ar urma să şteargă 170 de miliarde de euro către investitorii privaţi.
În ciuda votului pozitiv, majoritatea germanilor (peste 60%) se opun pachetului de ajutor şi consideră că Grecia nu poate fi salvată de la faliment, potrivit unui sondaj realizat de institutul german de sondaje Emnid, dat publicităţii duminică.
Opoziţia privind salvarea Greciei creşte chiar în sânul coaliţiei conduse de cancelarul Angela Merkel. Acest lucru ar putea face dificilă continuarea susţinerii, mai ales dacă Atena nu reuşeşte să respecte promisiunile privind tăierile de buget şi reformele structurale.
Duminică, ministrul de Interne german, Peter Friedrich, a spus că Atena ar trebui încurajată să părăsească blocul monetar, deoarece „are mai multe şanse să redevină competitivă în afara zonei euro". El a sugerat oferirea de stimulente pentru ca Grecia să părăsească eurozona, şi nu forţarea Atenei să facă acest lucru.
Euro poate trăi şi fără Grecia
Opoziţia germană la ajutorarea Greciei nu e nouă. Totuşi, ministrul Friedrich este primul care sparge rândurile şi îşi exprimă dezacordul cu Angela Merkel în această problemă. Potrivit „ Wall Street Journal", acest lucru reflectă opoziţia din ce în ce mai mare pe care o întâmpină Merkel.
Semnificativ este faptul că ministrul Friedrich e primul oficial influent care a dat glas ideii că Atena poate părăsi zona euro f