Un raport Eurostat arată că România se află pe locul II în topul european al statelor cu cei mai mulţi săraci şi persoane care suferă lipsuri materiale severe, la foarte mică distanţă de Bulgaria.
115,5 milioane de europeni erau săraci sau ameninţaţi de sărăcie în 2010. Din aceştia, aproape 9 milioane erau români, urmaţi îndeaproape de bulgari, care se situează pe primul loc în acest clasament. Andreea Pietroşel, Magazin European: Cei mai săraci cetăţeni ai Europei sunt copiii
Raportul Eurostat arată că, în 2010, aproape unul din patru europeni trăia în risc de sărăcie sau excludere socială. După Bulgaria şi România, pe locul 3 în topul sărăciei intră Letonia, urmată de Lituania şi Ungaria. La polul opus se află Cehia, Suedia şi Olanda, cu aproximativ 15% din populaţie aflată în risc de sărăcie sau excludere socială.
Eurostat remarcă faptul că pragul de sărăcie este diferit de la o ţară la alta. În România, din cele nouă milioane de persoane sărace, aproximativ 6,6 milioane de persoane (31% din populaţia totală) se confruntă cu lipsuri materiale severe. Adică, potrivit metodologiei Eurostat, trăiesc în familii care nu reuşesc să îndeplinească patru dintre următorii indicatori: plata ratelor şi a utilităţilor, o săptămână de vacanţă departe de casă (pe an), o masă cu peşte, pui sau altă carne (la fiecare două zile), capacitatea de a face faţă unor cheltuieli neprevăzute, familii care-şi permit un telefon, un televizor color sau o maşină de spălat.
Datele arată că unul din trei români trăieşte cu lipsuri materiale serioase. Următoarea ţară, la 10 puncte procentuale distanţă, este Ungaria, cu 21,5% din populaţie care se confruntă cu lipsuri materiale severe. Estimările Eurostat sunt însă pozitive pentru România, care se află pe un trend pozitiv, aşa cum arată datele.
Cei mai săraci cetăţeni ai Europei sunt copiii. Dacă media per