Un calcul simplu arată că pe toată perioada postului se cheltuie mai mult de 1.000 de lei pentru mâncare. Un salam de soia costă 40 de lei kilogramul, iar laptele de soia ajunge şi la 12 lei cutia de un litru.
Luni a început postul Paştelui, cel mai lung şi mai sever dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. Acesta ţine şase săptămâni, până pe 14 aprilie, cu o zi înainte de Paşte. Credincioşii se vor abţine de la carne, ouă, lapte, dacă sunt de rit ortodox. Sunt interzise şi fumatul, şi consumul de alcool.
Postul nu înseamnă doar rugăciune, ci şi profit pentru afacerişti. Pe rafturile magazinelor s-au înmulţit produsele specifice acestei perioade. Care nu sunt deloc ieftine. Salamul de soia costă 40 de lei kilogramul, o cutie cu pate vegetal face 10 lei, iar un şniţel vegetal ajunge şi la 1,5 lei bucata. Şi fructele şi legumele sunt destul de scumpe. Portocalele şi bananele costă 20 de lei kilogramul, castraveţii - 20 de lei, iar roşiile - 10 lei.
De pe masa unei persoane care vrea să ţină post nu trebui să lipsească, la micul dejun, cerealele (de ovăz sau de grâu), la prânz varza (frecată cu sare) ori un terci de mei, iar la cină laptele de soia, ceaiul sau cartofii.
O cutie de cereale mixate costă 7 lei (500 de grame), fulgii de ovăz 10 lei punga, iar o cutie cu ceai e în jur de 4 lei. Meiul poate fi găsit la preţuri între 8 şi 11 lei, un kilogram de ceapă e între 1,5 şi 2,5, iar varza este 1 leu kilogramul. Cartofii sunt 1 leu kilogramul, iar un litru de lapte de soia ajunge şi la 12 lei cutia. Un iaurt de post costă 2,5 lei 100 de grame. Alte produse de post bune de consumat în această perioadă mai sunt fasolea (6 lei/kg), pastele (4 lei/400 grame), grişul (6 lei/kg), măslinele (25 de lei/kg), spanacul congelat (2 lei/450 de grame), castanele (12 lei/kg) şi mierea (12-16 lei/kg).
În ace