Gata cu mâncărurile bazate pe carne, ouă și lapte, va trebui să uităm de alcool, tutun, bârfă și chiar de sex, timp de 40 de zile. Cel puțin, de aceste lucruri ar trebui să țină cont toți cei care și-au propus să urmeze Postul Paștelui. Comercianții și-au adaptat și ei oferta acestei perioade.
Postul Mare, cel mai lung și aspru dintre toate cele patru de peste an, ține 40 de zile, fiind considerat o perioadă de luminare a sufletului prin rugăciune, dar și una de curățire trupească. După ce au lăsat sec de carne, brânză și ouă, gospodinele trebuie să spele bine toată vesela din bucătărie. Unele, în special cele din mediul rural, au un rând separat de cratițe și oale pentru a pregăti mâncarea de post. Este considerată perioada cea mai durp din punct de vedere alimentar și pentru că, spre deosebire de cea premergătoare Crăciunului care abundă în dezlegările la pește și vin, acum sunt doar două zile în care ne putem desfăta cu aceste bucate: pe 25 martie, de Buna Vestire şi în 8 aprilie, când este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim - Floriile. În ultima săptămână, tradiția cere să fie eliminate din alimentație oțetul și urzicile, iar în Vinerea Mare să se țină post negru. „Acum este mai simplu, pentru că găsești foarte multe preparate de post, sunt cele bazate pe soia, găsești și legume de tot felul, fructe la fel. Bani să ai, postul nu este foarte ieftin. Nu poți mânca doar cartofi și fasole, ci trebuie să diversifici meniurile. Vor apărea verdețurile de sezon, foarte bune pentru organism, dar fiind trufandale nu vor fi foarte ieftine nici ele", ne-a declarat Măriuca Popa, din Ploiești, care intenționează să țină tot Postul Mare. De asemenea, pe lângă restricțiile alimentare, rugăciune, creștinii trebuie să dea de pomană, iar la sfârșitul acestei perioade să se spovedească și împărtășească. Medicii susțin că astfel de perioade sunt bune pentru detoxifi