Previziunile ieșirii iminente a Greciei din zona euro sunt uşor de contrazis, deoarece, în ciuda protestelor violente, în realitate, nimeni din Grecia nu dorește să părăsească uniunea monetară.
Acesta este concluzia unui raport intitulat „Notă din Atena” scris de Megan Greene, economist-șef la Roubini Global Economics, firma celebrului economist Nouriel Roubini. Da, cetățenii sunt furioși față de troika, față de condițiile planului de salvare, față de ceea ce ei percep a fi nesimțirea Germaniei, dar foarte puțini sunt dispuși să suțină ideea ca Grecia să iasă din zona euro.
Alternativa este dezastruoasă
Argumentul adus de Greene, este acela că, în pofida sentimentului de mânie și disperare din Grecia, politicienii și cetățenii continuă să considere alternativa – falimentul și reîntoarcerea la drahmă – drept un deznodământ mult mai păgubos.
Un înalt oficial al partidului Noua Democrație, cel mai popular partid politic, conform ultimelor sondaje și principalul favorit la alegerile din aprilie, a dezvăluit problemele cu care Grecia se va confrunta în cazul unei ieșiri din zona euro. El a insistat asupra faptului că Grecia are foarte puține produse de export pe care s-ar putea baza pentru a ieși din criză, chiar în condițiile în care ar fi nevoită să-și devalorizeze moneda. Chiar dacă Grecia s-ar putea baza pe industria turistică, acest oficial a dezvăluit că profiturile rezultate de pe urma transportului maritim nu ajung în țară iar energia alternativă ca produs de export al Greciei este doar un vis frumos.
Totodată, având în vedere că Grecia nu are o agricultură sustenabilă, o devaluare a monedei agravată de hiperinflație ar putea provoca foamete, iar conflictele sociale care vor rezulta din această situație ar putea destabiliza întreaga peninsulă Balcanică.
Consens politic pro-euro
Greene