Romania ar putea depasi, macar in parte, problemele financiare, daca ar lansa obligatiuni pentru populatie, la fel cum a facut-o pana in 2005, afirma oamenii de afaceri citati de DailyBusiness.ro. Statul ar impusca doi iepuri dintr-o data.
Pe de o parte, ar face rost de bani fara sa mai depinda de banci si FMI, si asta pentru ca fiind garantate, titlurile s-ar vinde bine. Pe de alta, ar scoate la lumina macar o parte din "economia neagra".
In teorie, afacerea suna bine. La fel cum au procedat si alte tari europene, ca Italia, Irlanda sau Spania, statul ar scoate la vanzare obligatiuni pe care populatia si firmele, stiind ca sunt garantate, le vor cumpara.
Decat sa stranga banii la ciorapi, pentru zile negre, sau sa ii tina in banci, persoanele fizice si companiile ar putea sa ii investeasca in aceste titluri de valoare.
“Cine are incredere acum in statul roman, in politicile economice ale acestuia? Daca reusesti sa ii faci pe romani sa creada in proiectele tale, poti lansa multe asemenea oferte inclusiv pentru lucrari majore, de infrastructura”, a spus analistul Razvan Marinescu.
Sunt pentru un asemenea demers, dar depinde cum folosesti baniiNicolae Danila, membru in conducerea BNR
Analistul economic Liviu Voinea afirma ca o emisiune de obligatiuni pentru populatie ar reprezenta o concurenta pentru banci si ar duce la scaderea randamentelor. "Ar forta bancile sa reduca dobanzile, pentru ca oamenii ar fi dispusi sa imprumute statul, chiar cu 5% dobanda la lei", a spus Voinea.
Acesta remarca faptul ca solutia a mai fost folosita in 1999, cand statul se confrunta cu lipsa finantarii din strainatate. Voinea spune ca, in vreme de criza, populatia economiseste mai mult, iar obligatiunile de stat ar fi o varianta foarte buna.
Omul de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asocia