Creştinii au intrat de azi în Postul Paştelui. Este primul mare post de peste an, care se va încheia pe 14 aprilie. Postul de 40 de zile al Paştelui este cel mai aspru de peste an, fără carne şi lactate, având doar două zile de dezlegare la peşte, de Buna Vestire şi de Florii.
Cunoscut sub denumirea de Postul Mare, acesta este cel mai lung şi mai aspru post dintre cele patru posturi de durată ale bisericii. Timp de aproape şapte săptămâni, atât cât durează postul, din 27 februarie până în 14 aprilie, este indicată renunţarea la consumul de produse alimentare de la animale: lapte, carne brânză, ouă etc. De asemenea pe parcursul acestei perioade de post sunt şi dezlegări la peşte, de Buna Vestire - 25 martie şi de Florii.
Postul Mare, dinaintea Învierii lui Iisus Hristos a fost statornicit de biserică pentru curăţarea sufletească şi trupească, astfel încât creştinul să primească purificat marea sărbătoare a Învierii. În 2012 sărbătoarea Învierii Domnului va fi prăznuită la data de 15 aprilie atât de creştinii ortodocşi cât şi de creştinii greco- catolici.
Învierea Domnului este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.
Reţete de post – musaca de cartofi cu vinete
Ingrediente: un kg de cartofi; 750 gr. vinete, 500 gr. roşii, 150 gr. bulion, ulei de măsline, sare, piper şi o legatură de pătrunjel.
Mod de preparare: Se curăţă cartofii, se spală, se taie felii rotunde şi se aşează într-o tavă cu ulei de măsline. Se amestecă feliile cu uleiul de măsline şi se pun la copt. Apoi se iau vinetele se decojesc, se taie rondele şi se presară cu sare. Se taie ceapa mărunt şi se căleşte în ulei încins. Se spală feliile de vinete şi se lasă să se scurgă de apă.
Într-o cratiţă se aşează feliile de cartofi rumeniţi intercalate cu feli