Postul Paştelui a fost şi în acest an pregătit, după cum spune tradiţia, cu răsfăţ culinar, dar şi foc în faţa porţii pentru a alunga cele rele şi a chema primăvara. Ritualul este respectat la Târgu-Jiu unde, credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici au sărbătorit duminică Lăsatul Secului, fiind ultima zi în care oamenii s-au mai putut înfrupta, înainte de a se intra în Postul Mare. Gata cu cele rele şi-au spus credincioşii care au găsit de cuviinţă să sărbătorească trecerea la Postul Paştelui, după cum au învăţat de la străbuni, cu mâncăruri alese, dar şi cu un ritual, mai puţin cunoscut, acela de a face foc, în pragul porţii.
Potrivit tradiţiei ortodoxe, în seara Duminicii izgonirii lui Adam din Rai, credincioşii renunţă la produsele lactate şi la ouă şi postesc până în duminica Paştelui. Duminica de dinainte de post, care marchează Lăsatul Secului, este precedată de Săptămâna albă sau a brânzei, în care se renunţă la produsele din carne, fiind permise lactatele. Postul Mare este considerat cel mai aspru dintre cele patru posturi din an întrucât culminează cu Patimile şi Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare creştină. În acest interval, Biserica dezleagă de la post numai de Buna Vestire şi în Duminica Floriilor, când se mănâncă peşte. Şi la Târgu-Jiu, creştinii au sărbătorit, cu mic, cu mare, această sărbătoare. Oamenii ies în pragul porţilor şi închină un pahar de vin în amintirea timpurilor de mult apuse, dar pun şi focuri la porţi, pentru că,spun ei, cheamă primăvara şi alungă spiritele rele. Este prilej de desfătare gastronomică, cu muzică şi voie bună, dar se anunţă obligaţiile creştine din timpul Postului, curăţire sufletească şi rugăciune. Potrivit disciplinei ortodoxe, credincioşii trebuie să se spovedească în timpul postului, pregătindu-se pentru Împărtăşanie. În această perioadă, nunţile sunt interzise. În acest an, Paştele va fi s