În anul 2011, numarul institutiilor de credit s-a restrâns la 41 de unitati (de la 42 în 2010), ca urmare a transferarii activitatii sucursalei Anglo-Romanian Bank Ltd. catre BCR (cu efecte statistice si asupra evolutiei capitalizarii segmentului sucursalelor straine), se arata intr-o analiza a sistemului bancar facuta de Banca Nationala.
În ansamblu, capitalul social/de dotare al institutiilor de credit s-a situat la 18,3 miliarde lei la sfârsitul anului 2011, în crestere fata de finele anului 2010 (cu 4,7 la suta în termeni reali), exclusiv pe seama evolutiilor sectorului privat. Cu toate ca în general bancile nu au operat modificari de capital, s-au consemnat unele miscari mai ample atât în sens pozitiv, în scopul mentinerii adecvarii capitalului ca urmare a deteriorarii calitatii portofoliului de credite, cât si negativ – pentru acoperirea pierderilor.Activul bilantier agregat net al sistemului bancar a crescut marginal (0,4 la suta în termeni reali), însumând 354 miliarde lei la sfârsitul anului 2011, pe fondul reluarii activitatii de creditare. Comportamentul investitional al bancilor a ramas însa prudent, mentinându-se preferinta pentru titluri de stat, mai temperata însa comparativ cu anul 2010 (rata anuala reala de crestere a acestor achizitii s-a diminuat de circa 8 ori pâna la 7,5 la suta).O contributie negativa a continuat sa revina contului de numerar si plasamente la bancile centrale, consecinta a diminuarii volumului rezervelor minime obligatorii; ponderea acestora a ramas însa semnificativa, reflectând cerintele de natura prudentiala.
Pe partea surselor de finantare, se remarca si reluarea timida a activitatii de economisire, în timp ce intrarile de capital s-au mentinut robuste si în aceasta perioada. În anul 2011, creditele neperformante si-au majorat ponderea în portofoliul bancilor, fapt care a condus la o noua intensificare a ri