Cercetătorii britanici au supus, anul trecut, un număr de 2.600 de maimuţe unor experimente "frivole", scrie Daily Mail.
Spre exemplu, mai multe primate din Edinburgh au fost hrănite cu chimicale toxice, pentru a se observa efectul asupra organelor sexuale a fetuşilor lor, se arată într-un raport al Uniunii britanice pentru abolirea vivisecţiei (disecarea unui animal viu, în scopuri experimentale).
Într-un alt experiment, cercetătorii au deschis cutia craniană a două maimuţe şi le-au pus să se uite timp de cinci zile la televizor, pentru a observa dacă imaginile care rămân pe retină se formează în creier sau în ochi.
Daily Mail scrie că Marea Britanie realizează cel mai mare număr de experimente din UE, majoritatea în domeniul medical. Criticii spun, însă, că multe dintre aceste teste chinuitoare au concluzii inutile, care nu pot fi aplicate pentru progresul ştiinţei.
Conform unui studiu guvernamental, Marea Britanie a importat, în 2008 şi 2009, în jur de 5.000 de maimuţe din specii mai puţin evoluate, cum ar fi macaci. De atunci, încă 2.000 de astfel de primate au ajuns în Albion, mai notează Daily Mail.
În ciuda criticilor, oamenii de ştiinţă spun că studiul pe maimuţe este "esenţial". "Există cazuri în care numai experimentând pe primate se pot obţine concluzii bune din punct de vedere ştiinţific. Spre exemplu, vaccinul contra poliomielitei nu ar fi existat dacă nu era testat pe maimuţe. Eu cred că beneficiile aduse rasei umane depăşesc suferinţele maimuţelor", spune profesorul David Morton.
Cercetătorii britanici au supus, anul trecut, un număr de 2.600 de maimuţe unor experimente "frivole", scrie Daily Mail.
Spre exemplu, mai multe primate din Edinburgh au fost hrănite cu chimicale toxice, pentru a se observa efectul asupra organelor sexuale a fetuşilor lor, se arată într-un raport al Uniunii britanice pentru abolire