Numarul firmelor nou infiintate a depasit cu 30.829 numarul firmelor radiate in ultimii trei ani de criza. Vezi cum poate fi explicat acest paradox.
In perioada 2009-2011, "sporul de natalitate" al firmelor a fost pozitiv an de an, cu exceptia lui 2010. Astfel, in cei trei ani de criza economica severa, 365.232 intreprinderi au fost infiintate, in timp ce 334.403 firme si-au inchis portile, a precizat Andreea Paul, consilier de stat al primului ministru.
Aceasta a adaugat ca in anul 2011 au fost infiintate de doua ori mai multe firme decat cele radiate. "Este un indicator al evolutiei economice pozitive, intr-un an cu crestere economica de 2,5%", a spus Andreea Paul.
Potrivit acesteia, in anul 2011 au iesit de pe piata 68.589 firme, de aproximativ trei ori mai putine decat in anul precedent. "Acest fapt se datoreaza atat relansarii economiei romanesti, cresterii apetentei pentru asumarea riscului antreprenorial, cat si masurilor adoptate de guvern", a explicat Andreea Paul.
Printre masurile adoptate de Guvern ea a mentionat programul pentru tinerii intreprinzatori, programul Start, programul Mihail Kogalniceanu, esalonarea la plata a obligatiilor fiscale pentru o perioada maxima de cinci ani si anularea penalitatilor de intarziere aferente acestora cu conditia platii voluntare sau a compensarii principalului si dobanzilor pana la 31 decembrie 2011.
Pe de alta parte, Adriana Badiu, senior partner la compania de consultanta si audit 3B Expert Audit, considera ca sporul de natalitate pozitiv in ceea ce priveste numarul de firme nu se datoreaza faptului ca s-ar resimti o usoara crestere economica.
In opinia acesteia, principala explicatie rezida in schimbarile din legislatia fiscala.
"Impozitul minim, care a tinut pana in octombrie 2010, i-a afectat pe multi. Au inceput sa fie radiate multe soc