130 de dosare de mare coruptie, dintre care 35 cu o vechime cuprinsa intre 5 si 10 ani, au fost identificate de catre Inspectia Judiciara in instantele din tara. Dosarele au fost verificate pentru a stabili cauzele intarzierilor in cazurile de mare coruptie, iar raportul Inspectiei Judiciare in acest caz va fi discutat de sectia pentru judecatori a CSM, informeaza MembriCSM.ro. Cel mai mare numar de dosare de mare coruptie - 32 - se judeca la Curtea Suprema. Raportul consemneaza o serie de cauze obiective pentru intarzieri, dar si cauze subiective, ce tin de instantele de judecata, care duc tergiversarea proceselor.
CSM a decis pe 25 octombrie 2011 ca dosarele de mare coruptie sa fie analizate de catre Inspectia Judiciara pentru a descoperi cauzele care duc la tergiversarea lor.
"Inspectorii CSM au avut in vedere, la analizarea dosarelor de coruptie, durata procedurii cu incepere de la data primei inregistrari a cauzelor in sistem, fiind identificate, pentru fiecare dosar in parte, motivele de ordin subiectiv si de ordin obiectiv care au determinat eventuala temporizare a procedurii de judecata", informeaza MembriCSM.ro
Raportul Inspectiei Judiciare arata ca in instantele din tara au fost identificate 130 de dosare de mare coruptie.
Vechimea dosarelor:
35 de dosare cu o vechime cuprinsa intre 5 si 10 ani42 de dosare cu o durata cuprinsa intre 3 si 5 ani48 de dosare cu o vechime cuprinsa intre 1 an si 3 ani5 dosare cu o durata mai mica de 1 an.Numarul cel mai mare de dosare privind infractiuni de coruptie se inregistreaza la nivelul ICCJ - 32, urmata de CA Bucuresti - 19 si Tribunalul Bucuresti - 10 dosare.
Dosarele identificate si analizate de catre Inspectia Judiciara au avut in vedere "calitatea persoanelor - inculpati in aceste dosare (persoane ce ocupa functii de demnitate publica: parlamentari, ministri, sec