Bucureştenii preferă să plătească mai mult pentru un mărţişor hand-made, mai apropiat tradiţiei, decât pentru o bijuterie ieftină cu şnur alb-roşu
Târgurile de Mărţişor din Capitală sunt numeroase, iar vânzătorii ambulanţi de pe trotuarele marilor bulevarde au început să devină din ce în ce mai puţin căutaţi de bucureşteni. Produsele gândite cu gust şi umor, pe de altă parte, au ajuns să fie în centrul atenţiei, mai ales în ultimii ani.
Criza financiară a influenţat în egală măsură şi industria produselor de artizanat de primăvară. Produsele vânzătorilor ambulanţi de pe lângă gurile de metrou sunt parcă aceleaşi din anii trecuţi, dar cu preţuri mai mici.
Astfel, în zona Unirii, mărţişoarele costă între 1 leu şi 6 lei, în timp ce la Muzeul Ţăranului Român preţurile variau între 2 lei şi 19 lei.
Clienţi pe bandă rulantă
Mărţişoarele hand-made au devenit concurenţă acerbă pentru bişniţarii de ocazie, foşti stăpâni ai comerţului cu broşe împodobite cu şnur bicolor. Produsele expuse la Târgul de Mărţişor, organizat la Muzeul Ţăranului Român, au fost foarte apreciate de curioşi, în acest weekend. Oamenii s-au înghesuit la intrare formându-se cozi, iar comercianţii produselor hand-made s-au declarat a fi mulţumiţi de vânzări. De la mărţişoare lucrate în lemn şi personaje din „Lumea lui Creangă" modelate în miniatură, la buburuze gigant, ghinde şi mături mici cu fundiţă, produsele de artizanat de anul acesta au depăşit cu mult nivelul mărţişoarelor de altădată.
Platou cu mâncare, agăţat în piept
Majoritatea produselor expuse au fost făcute de artişti plastici, care au apelat la toate resursele pentru a fi cât mai aproape de inedit şi de spectaculos. Paula este artist plastic şi-şi petrece primele săptămâni din fiecare primăvară confecţionând mărţişoare. Anul acesta, a optat pentru crearea unor platouri de mâncare tradiţională în miniatu