Deşi mai este o lună şi jumătate până la Paşte, preţul ouălor s-a dublat iar rafturile raioanelor de specialitate din marile magazine sunt aproape goale.
Producătorii susţin că a existat un cumul de factori care a condus la creşterea preţurilor: majorări de tarife la utilităţi, preţuri mai mari la furaje, aplicarea unor noi normative europene pentru ferme şi nu în ultimul rând frigul extrem care a blocat o parte din transporturi.
Scoaterea din piaţă a unui număr mare de ferme a dus la reducerea ofertei de oua la nivel Uniunii Europene, potrivit preşedintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.
Ofertă redusă la nivelul UE
„Schimbarea cuştilor convenţionale cu noile cuşti îmbunătăţite (spaţiu mai mare pe găina şi alte dotări tehnologice care la cuştile convenţionale nu există) a dus la creşterea costurilor de producţie şi reducerea ofertei prin reducerea densităţii pe metru pătrat.
Schimbarea cuştilor este obligatorie pentru toate ţările UE, dar unele ţări membre nu au reuşit să modernizeze tehnologiile. Conform deciziei europene, aceşti producători nu mai pot comercializa ouă în coajă obţinute în cuşti nemodernizate din motive de competitiviitate. Scoaterea din piaţă a unui număr mare de ferme a dus la reducerea ofertei de oua la nivel UE", a declarat Ilie Van
În condiţiile în care în perioada de iarnă importul de ouă în România ajunge la 25%, reducerea ofertei din zona UE s-a reflectat de asemenea în preţul de desfacere din supermarket-urile româneşti.
Economistul Aurelian Dochia apreciază că această creştere a preţului la ouă poate avea influenţă asupra inflaţiei doar în condiţiile în care scumpirile vor continua şi la alte alimente.
„Este un dezechilibru pe piaţă, însă producătorii susţin că e o problemă care se va rezolva în perioada următoare. Scumpirea ouălor poate fi un semnal dacă se menţin